Vynova investeert meer dan 100 miljoen euro in Tessenderlo

Op de site van Vynova Belgium in Tessenderlo werd op 20 september een nieuwe installatie voor de productie van kaliumhydroxide (KOH) in gebruik genomen. Met deze nieuwe technologie wordt de productie duurzamer en efficiënter. De investering verankert verder de lokale toekomst van Vynova in Tessenderlo, waar momenteel al meer dan 540 medewerkers actief zijn. Zowel minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie, als federaal vicepremier Kris Peeters waren aanwezig op de officiële opening.

Vynova is een toonaangevende Europese producent van PVC en chlooralkali-producten, zoals kaliumhydroxide en natriumhydroxide. Op drie jaar tijd investeert het chemieconcern meer dan 100 miljoen euro in haar grootste productievestiging, in het Limburgse Tessenderlo. Het belangrijkste deel van dat investeringsbudget - 65 miljoen euro - komt op naam van een nieuwe, geavanceerde productie-eenheid op basis van membraanelektrolyse. Die werd vandaag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie, en federaal vicepremier Kris Peeters.

Inauguration moment_900

Verdere lokale verankering

De investering is een belangrijk signaal voor de Belgische site van Vynova. “Door te investeren in moderne en duurzame technologie, zorgen we voor een nog stevigere lokale verankering van onze activiteiten in Tessenderlo. Zo zijn er sinds onze start als Vynova in augustus 2015 veertig medewerkers bijgekomen, terwijl de nieuwe productie-installatie net minder arbeidsintensief is”, zegt Dimitri Wouters, Site Manager van Vynova Belgium.

“De omzet van alle buitenlandse Vynova-vestigingen wordt sinds kort ook ondergebracht onder Vynova Belgium, nog een teken van onze sterke positie binnen Vynova Group. Zo kenden we in 2017 de sterkste omzetgroei van alle Limburgse ondernemingen. Met een totale omzet van bijna 1 miljard euro zijn we nu het vierde grootste bedrijf in de provincie volgens de jongste Top 500 van VKW Limburg”, voegt Dimitri Wouters toe.

Vlaanderen en de federale regering ondersteunen strategische transformatie

In 2016 heeft Vynova Belgium investerings- en opleidingssubsidies ontvangen van de Vlaamse overheid in het kader van Strategische Transformatiesteun. Die steun werd onder meer gebruikt om alle betrokken medewerkers op te leiden in de technologie van de nieuwe installatie. Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters: “Tessenderlo is al meer dan honderd jaar een hub van de chemie in Vlaanderen. Het is belangrijk om op die expertise verder te bouwen. Door te investeren in innovatieve technologie kunnen we de sterke internationale positie van Vlaanderen op het vlak van chemie verder uitbouwen.”

Ook federaal vice-eersteminister en minister van Werk en Economie Kris Peeters nam deel aan de officiële opening van de installatie: “De lokale verankering van bedrijven uit de maakindustrie is erg belangrijk voor ons economisch weefsel. Met maatregelen als de taxshift, de loonlastenverlaging op ploegenarbeid en de verlaging van de vennootschapsbelasting stimuleert de federale regering die verankering ten volle. Deze investeringen zijn dan ook niet enkel goed nieuws voor de toekomst van de site hier in Tessenderlo, maar bij uitbreiding voor de hele Belgische economie.”

Nummer 1 in Europa

Met het forse investeringsprogramma bevestigt Vynova Group de belangrijke rol van haar vestiging in Tessenderlo voor de productie van basischemicaliën. “Dit is ook een teken van ons vertrouwen in de basischemie en de maakindustrie in Vlaanderen”, zegt Luc Leunis, Deputy President van Vynova Group. “Het versterkt bovendien de positie van Vynova als nummer 1 in Europa voor de productie van kaliumderivaten”, aldus Luc Leunis.

De nieuwe productie-eenheid vervangt de vorige installatie voor kaliumhydroxide, die gebaseerd was op kwikceltechnologie. Ze is daarmee een grote stap voorwaarts op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zo daalt het elektriciteitsverbruik ten opzichte van de stopgezette eenheid met 30%, een daling die overeenkomt met het energieverbruik van 10.000 gezinnen. De installatie heeft ook een geavanceerd systeem voor stoomrecuperatie en het productieproces is volledig kwikvrij.

Kaliumhydroxide is een veelzijdige stof met talloze toepassingen in verschillende sectoren. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie (bv. bij de productie van chocolade), in de farmaceutische sector en in de landbouw (om meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te produceren). Het wordt ook gebruikt als een elektrolyt bij het maken van alkalinebatterijen, voor de productie van biodiesel en om start- en landingsbanen van luchthavens ijsvrij te maken.

Download persfoto's en videobeelden in hoge resolutie

Over Vynova
Vynova is een toonaangevende Europese producent van PVC en chlooralkali-producten. Onze producten spelen een essentiële rol bij het vervaardigen van talrijke industriële producten en consumentengoederen die onze levenskwaliteit verbeteren. Met productievestigingen in vijf landen en 1.200 toegewijde medewerkers, halen we een jaaromzet van bijna 1 miljard euro.
Vynova werd opgericht in 2015 en is het chloorvinyl-platform van de International Chemical Investors Group (ICIG). Ons productaanbod omvat onder meer verschillende soorten suspensie-PVC (S-PVC), kaliumhydroxide (KOH) en andere kaliumderivaten, natriumhydroxide (NaOH) en natriumhypochloriet (NaOCl).
Voor meer informatie: www.vynova-group.com 

Over International Chemical Investors Group (ICIG)
International Chemical Investors Group (ICIG) is een private industriële holdingmaatschappij met een totale jaaromzet van meer dan 2 miljard euro en meer dan 6.000 medewerkers wereldwijd. ICIG richt zich op drie belangrijke platformen: farmaceutica onder de merknaam CordenPharma, fijnchemie onder de merknaam WeylChem en chloorvinyls onder de merknaam Vynova. Sinds haar oprichting in 2004, heeft ICIG 26 onafhankelijke chemische en farmaceutische bedrijven in Europa en de Verenigde Staten overgenomen, die allemaal hun oorsprong hebben in grote, wereldwijd actieve chemische en farmaceutische ondernemingen.
Voor meer informatie over International Chemical Investors Group: www.ic-investors.com

Contact:
Yannick Brusselmans
Group Communication Manager
GSM: +32 479 32 34 99
E-mail: yannick.brusselmans@vynova-group.com  

NIEUWS OVER VYNOVA BELGIUM

Hier lees je het laatste nieuws over onze site in Tessenderlo.

MEEST RECENTE NIEUWS

CONTACTEER ONS

Heb je vragen over Vynova Belgium? Contacteer ons via ons online formulier en wij zullen je spoedig een antwoord sturen.

CONTACTEER ONS