Vynova zet restwarmte in en verlaagt energieverbruik en CO2-uitstoot in Tessenderlo

Chemiebedrijf Vynova heeft op haar vestiging in Tessenderlo een nieuwe installatie in gebruik genomen die restwarmte inzet voor de productie van stoom. Dankzij dit project zal het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de productiesite gevoelig dalen. Het project is goed voor een investering van 6 miljoen euro.

De warmterecuperatie-installatie op de site van Vynova Belgium in Tessenderlo_1200px

De nieuwe warmterecuperatie-installatie in de MVC-fabriek van Vynova in Tessenderlo.

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën, waaronder monovinylchloride (MVC), een tussenproduct voor pvc. Pvc is een veelzijdige kunststof die voornamelijk gebruikt wordt in de bouwsector (bv. voor raamprofielen, vloeren en leidingen) en die essentieel is voor de vervaardiging van medische producten zoals bloedzakjes, beademingsmaskers en medische slangen.

Om het productieproces van MVC duurzamer te maken, heeft Vynova een warmterecuperatie-installatie gebouwd op twee kraakovens van haar MVC-fabriek. Restwarmte uit de kraakgassen van de ovens wordt daarbij ingezet om stoom te produceren. Die stoom wordt in het bestaande productieproces gebruikt om producten verder te zuiveren. De investering werd uitgevoerd met de financiële steun van de Vlaamse overheid, die op deze manier een belangrijke ondersteuning biedt aan het duurzamer maken van de productieprocessen van het bedrijf.

Op jaarbasis zal Vynova zo 80.000 ton stoom kunnen genereren die voorheen werd opgewekt via stoomketels op aardgas. Dat betekent een jaarlijkse energiebesparing van 65.000 MWh, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.850 gezinnen. Op die manier daalt de CO2-uitstoot van de vestiging bovendien met 12.000 ton per jaar.

(lees verder onder de foto)

De warmterecuperatie-installatie op de site van Vynova Belgium in Tessenderlo, met het projectteam op de voorgrond_1200px

Het projectteam, met de nieuwe warmterecuperatie-installatie op de achtergrond.

Duurzamer productieproces

“Deze warmterecuperatie-installatie past in een globaal investeringsprogramma in nieuwe technologieën die onze installaties nog duurzamer en efficiënter maken. Sinds 2016 hebben we zo al meer dan 150 miljoen euro geïnvesteerd in onze site in Tessenderlo”, zegt Dimitri Wouters, Site Manager van Vynova Belgium.

“We brengen het energieverbruik van onze vestiging nog verder naar beneden en dragen zo bij aan een duurzamer productieproces en een lagere CO2-voetafdruk,” besluit Wouters.

Download persfoto's in hoge resolutie

Over Vynova
Vynova is een toonaangevende Europese producent van PVC en chlooralkali-producten. Onze producten spelen een essentiële rol bij het vervaardigen van talrijke industriële producten en consumentengoederen die onze levenskwaliteit verbeteren. Met productievestigingen in vijf landen en 1.250 toegewijde medewerkers, halen we een jaaromzet van 1 miljard euro.
Vynova werd opgericht in 2015 en is het chloorvinyl-platform van de International Chemical Investors Group (ICIG). Ons productaanbod omvat onder meer verschillende soorten suspensie-PVC (S-PVC), kaliumhydroxide (KOH) en andere kaliumderivaten, natriumhydroxide (NaOH) en natriumhypochloriet (NaOCl).
Voor meer informatie: www.vynova-group.com.  

<EINDE PERSBERICHT>

Contact:
Yannick Brusselmans
Group Communication Manager
GSM: +32 479 32 34 99
E-mail: yannick.brusselmans@vynova-group.com  

NIEUWS OVER VYNOVA BELGIUM

Hier lees je het laatste nieuws over onze site in Tessenderlo.

MEEST RECENTE NIEUWS

CONTACTEER ONS

Heb je vragen over Vynova Belgium? Contacteer ons via ons online formulier en wij zullen je spoedig een antwoord sturen.

CONTACTEER ONS