Vynova verlaagt CO2-uitstoot in Tessenderlo met stoomketels op waterstof

Chemiebedrijf Vynova heeft op haar vestiging in Tessenderlo een innovatieve stoomketelinstallatie in gebruik genomen die op waterstof loopt. Tegen het einde van dit jaar installeert het bedrijf een tweede, identieke stoomketel. Dankzij beide ketels verlaagt Vynova de CO2-uitstoot van haar productiesite met 10.000 ton per jaar. Het gaat in totaal om een investering van meer dan 8 miljoen euro.


steam_boiler_tes_1_1200_800Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën die onder meer in de bouwsector, de medische wereld, de voedingsindustrie en voor waterzuivering gebruikt worden. Als deel van dat productieproces wordt ook waterstof als bijproduct aangemaakt. Die waterstof zal als brandstof dienen voor de twee nieuwe stoomketels. De aangemaakte stoom zal Vynova in haar processen inzetten, onder meer om producten verder te zuiveren.

“We hebben recent onze productiecapaciteit voor verschillende producten uitgebreid, waardoor we ook meer waterstof als bijproduct opwekken. Een groot deel van die waterstof gebruiken we nu al voor verschillende toepassingen in onze processen. Dankzij de nieuwe stoomketels zullen we ook alle extra opgewekte waterstof maximaal kunnen inzetten”, zegt Dimitri Wouters, Site Manager van Vynova Belgium.

2.000 gezinnen

Elke stoomketel zal een brandervermogen van meer dan 20 MW hebben en 30 ton stoom per uur kunnen produceren. Daarmee kunnen de ketels ongeveer twee derde van alle stoom opwekken die de site in Tessenderlo verbruikt. Voorheen werd gebruikt gemaakt van stoomketels op aardgas.

Aangezien bij de verbranding van waterstof geen broeikasgassen vrijkomen, kan Vynova op die manier haar CO2-voetafdruk verder verkleinen, met circa 10.000 ton per jaar. Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van 2.000 gezinnen die koken en hun huis verwarmen met aardgas.

De stoomketels op waterstof zijn deel van een omvangrijk investeringsprogramma in nieuwe technologieën om de installaties van Vynova nog duurzamer en efficiënter te maken. Sinds 2016 heeft Vynova Group zo al meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in haar vestiging in Tessenderlo.

"De chemiesector is een industrie in volle transitie naar een duurzamer en meer circulair bedrijfsmodel. Deze investering in innovatieve technologie op basis van waterstof onderstreept ons sterke engagement om een leidende rol te spelen in die duurzaamheidstransitie van onze sector, zowel via gerichte investeringen in geavanceerde productie-installaties als via ons productaanbod van circulaire, hernieuwbare en koolstofarme producten," besluit Vynova President Christophe André.

Download persfoto's in hoge resolutie

Over Vynova
Vynova is een toonaangevende Europese producent van PVC en chlooralkali-producten. Onze producten spelen een essentiële rol bij het vervaardigen van talrijke industriële producten en consumentengoederen die onze levenskwaliteit verbeteren. Met productievestigingen in vijf landen en meer dan 1.250 toegewijde medewerkers, halen we een jaaromzet van 1,3 miljard euro.
Vynova werd opgericht in 2015 en is het chloorvinyl-platform van de International Chemical Investors Group (ICIG). Ons productaanbod omvat onder meer verschillende soorten suspensie-PVC (S-PVC), kaliumhydroxide (KOH) en andere kaliumderivaten, natriumhydroxide (NaOH) en natriumhypochloriet (NaOCl).
Voor meer informatie: www.vynova-group.com.  

<EINDE PERSBERICHT>

Contact:
Yannick Brusselmans
Group Communication Manager
GSM: +32 479 32 34 99
E-mail: yannick.brusselmans@vynova-group.com  

NIEUWS OVER VYNOVA BELGIUM

Hier lees je het laatste nieuws over onze site in Tessenderlo.

MEEST RECENTE NIEUWS

CONTACTEER ONS

Heb je vragen over Vynova Belgium? Contacteer ons via ons online formulier en wij zullen je spoedig een antwoord sturen.

CONTACTEER ONS